fbpx

Hidrolik İnsansı Robot Atlas’ın Yerini Tamamen Elektrikli Versiyonu Alacak

Esame Ayşe Atalay Gönderen Esame Ayşe Atalay
3 dk Okuma Süresi
  • Boston Dynamics üretimi insansı robot Atlas’ın ilk versiyonu, 2013 yılında kullanıma girmişti. Robot 11 yıl sonra emekliye ayrıldı ve şirket tamamen elektrikli yeni Atlas’ı duyurdu.
  • Daha çevik ve güçlü üretilen Atlas insan formunda ancak hareket kabiliyeti insanlardan çok daha geniş. Elektrikli Atlas’a yeni tutucu varyasyonlar eklendi.
  • Şirketin zaman çizelgesine göre robot önümüzdeki yıl Hyundai tesislerinde test edilecek. Seri üretimi birkaç yıl içinde başlayacak.

Robotik şirketi Boston Dynamics, çarşamba günü yayımladığı video ile tamamen elektrikli yeni Atlas robotu tanıttı.

Atlas’ın ilk versiyonu 2013 yılında ABD ordusu için bir robotik yarışmasının parçası olarak üretildi. Afetlerden sonra arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştı. Şirket salı günü hidrolik insansı robotun emekli olduğunu duyurdu.

Boston Dynamics 2021 yılında Hyundai bünyesine geçtikten sonra, piyasaya sürecekleri yeni versiyon Atlas’ın ticari kullanım alanlarını araştırmaya başlamıştı. Atlas’ın dönüşümünün temelinde yeni nesil otomotiv üretim yeteneklerinin yattığı belirtildi.

Yetkililer Atlas’ın elektrikli versiyonun daha güçlü, becerikli ve çevik olacak şekilde tasarlandığını söyledi. “Gerçek Dünya uygulamaları” için oluşturulan Atlas, form olarak insana benziyor ancak insan hareket aralığı içinde değil, bir görevi tamamlamak için mümkün olan en verimli hareket edecek şekilde donatıldı. Robotun insan yeteneklerini aşan hareketler sergilemesi hedefleniyor. Açıklamada hidrolik Atlas’ın sahip olduğu nesneleri kaldırma ve manevra yeteneklerinin geliştirildiği ve müşterilerin beklediği çeşitli hareket ihtiyaçlarını karşılamak için yeni tutucu varyasyonlarının araştırıldığı belirtildi.

Yeni versiyon robotun elleri hidrolik modelde de yer alsa da şirketin tamamen insan tasarımına bağlı kalmama kararını temsil etmeleri yönünden dikkat çekti. Elektrikli robotun ellerinde farklı olarak uç efektörlerde dört değil üç parmak bulunuyor. Boston Dynamics CEO’su Robert Playter bu konuyla ilgili “Bir elde çok fazla karmaşıklık var.” dedi. “Çoğu eklemde bir dizi özel, yüksek güçlü ve çok esnek aktüatör kullandık. Aktüatörlerle dünyaya karşı mücadele ederken güvenilirlik ve sağlamlık için hazırlıklı olmanız gerekir. Bu yüzden karmaşıklıklarını kontrol altında tutmak için robotları beşten az parmakla tasarladık. Robot ellerinin uyumlu kavrama, çeşitli şekillere uyum sağlama ve zengin algılama özelliklerine sahip olmasını istiyoruz.”

Şirket yayımladığı blog yazısında “Önümüzdeki aylarda ve yıllarda, dünyanın en dinamik insansı robotunun laboratuvarda, fabrikada ve gündelik yaşamda neler yapabileceğini göstermek için heyecan duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Boston Dynamics’in zaman çizelgesine göre elektrikli Atlas önümüzdeki yılın başlarında Hyundai tesislerinde pilot testlere başlayacak. Seri üretim ise birkaç yıl sonra gerçekleşecek.

Atlas’ın yanı sıra şirket, bazı polis departmanlarının kullanmaya başladığı “Spot” isimli köpek benzeri, dört bacaklı robotları da tanıttı.

Derleyen: Esame Ayşe Atalay

Esame Ayşe Atalay

Konuşmayı, yorumlamayı, hikaye yazmayı ve merak etmeyi seviyor. Hayallerini gerçekleştirirken farklı dünyalar aracılığıyla umut vermek için dijitali kullanıyor. Gelişen ilgilerini beslerken merak arşivini oluşturuyor. Esame’nin dijitaliyidir için sloganı “Dijital, ilham verdiği için iyidir.” oldu.

Bu içeriği paylaş
Profil fotoğrafıesameayseatalay
Gönderen Esame Ayşe Atalay
Takip et:
Konuşmayı, yorumlamayı, hikaye yazmayı ve merak etmeyi seviyor. Hayallerini gerçekleştirirken farklı dünyalar aracılığıyla umut vermek için dijitali kullanıyor. Gelişen ilgilerini beslerken merak arşivini oluşturuyor. Esame’nin dijitaliyidir için sloganı “Dijital, ilham verdiği için iyidir.” oldu.
Yorum yaz