fbpx

NASA Ay’a Göndereceği Robot Köpekleri Eğitiyor

Esame Ayşe Atalay Gönderen Esame Ayşe Atalay
3 dk Okuma Süresi
  • LASSIE Projesi, NASA’dan aldığı hibe ile “Spirit” adını verdiği robot köpeği eğitiyor. Spirit’in Ay’a ve hatta Güneş sistemindeki diğer gezegenlere gönderilmesi planlanıyor.
  • Ekip; geliştirilen tekerlekli, altı ve dört ayaklı köpeklerin birbirlerini tehlikeye karşı uyarması ve kurtarma amacıyla köprü oluşturması üzerinde çalışıyor.
  • Robotik köpeklerin değişen yüzeylere hassasiyet göstermesi ve yüzeyin jeoteknik özelliklerini anlaması ile Mars Exploration Rover Spirit gibi araçlarda karşılaşılan sorunlar ortadan kalkacak.

Mühendisler, gezegen bilimciler ve bilişsel bilimciler Analog Ortamlarda Bacaklı Otonom Yüzey Bilimi (LASSIE) adı verilen proje için bir araya geldiler. Çok disiplinli araştırma ekibi, Spirit adlı dört ayaklı bir robot ile ABD’nin Oregon eyaletindeki Hood Dağının karlı ve kayalık tepelerinde, 1800 metre yükseklikte deneye başladı.

Proje, robotların Ay’ın yüzeyini ve ilerleyen aşamalarda Güneş sistemindeki diğer ortamları keşfetmesi amacıyla tasarlandı. Robot köpeğin değişen ortamlara gerçek zamanlı olarak uyum sağlayabilmesi için çalışma, Kaliforniya sahillerinden Hood Dağının karlı tepelerine doğru ilerledi.

Bu çalışma için Spirit’ten daha fazlası düşünüldü. Ekip; yük taşımak ve uzun mesafeler için ideal olan tekerlekli bir robot, iyi derecede hareket kabiliyetine sahip altı bacaklı bir robot ve Spirit’in daha kısa mesafeler için daha yüksek hareket kabiliyetine sahip sağlam versiyonuyla da çalışmayı planlıyor.

Ekip NASA’dan iki yıllığına 2 milyon dolarlık hibe alarak robot köpekleri eğitmeye başladı. Robot köpeklerin Ay’a ulaştığında birbirlerine yerel ortama uyum sağlamayı öğretmesi ve yakındaki tehlikelere karşı birbirlerini uyarlamaları hedefleniyor. Güney Kaliforniya Üniversitesi elektrik ve bilgisayar mühendisliğinden Feifei Qian, “Robot köpekler zemin koşullarını algılayıp bilgileri birbirleriyle paylaşacaklar ve toplu olarak bir hareket risk tahmini haritası oluşturacaklar. Bu risk haritası, gezegen keşiflerinde bilgilendirme amacıyla kullanılabilecek.” dedi. Robotların başka bir robotu çukurdan çıkaracak bilinçte hareket etmesi ve hatta birbirlerine yardım etmek için köprü oluşturmaları planlanıyor. Robotların kurtarma stratejisi düşünmeleri, riskli durumlarda hangi kuvveti uygulayacakları üzerinde fikir alışverişi yapmaları ve hangi konuma doğru hareket edecekleri üzerinde uzmanlaşmaları sağlanacak.

Robotik köpekler, Mars Exploration Rover Spirit ve InSight Lander gibi araçlarda karşılaşılan gezegen yüzeyinin jeoteknik özelliklerinin anlaşılmaması sorunlarını ortadan kaldıracak. LASSIE Projesi’nde robot köpeklerin değişen yüzey özelliklerine hassasiyet göstermesi ile kabuklu ve buzlu yüzeylerin jeoteknik özelliklerini ölçmek amaçlanıyor.

LASSIE Projesi kapsamında robot köpek Spirit için iki gezi daha öngörülüyor. Bu yaz yeniden Hood Dağında keşif gezisi yapılacak. Gelecek yıl, projeye dahil olan diğer robotlarla birlikte New Mexico’daki White Sands Ulusal Parkı ziyaret edilecek.

Derleyen: Esame Ayşe Atalay

Esame Ayşe Atalay

Konuşmayı, yorumlamayı, hikaye yazmayı ve merak etmeyi seviyor. Hayallerini gerçekleştirirken farklı dünyalar aracılığıyla umut vermek için dijitali kullanıyor. Gelişen ilgilerini beslerken merak arşivini oluşturuyor. Esame’nin dijitaliyidir için sloganı “Dijital, ilham verdiği için iyidir.” oldu.

Bu içeriği paylaş
Profil fotoğrafıesameayseatalay
Gönderen Esame Ayşe Atalay
Takip et:
Konuşmayı, yorumlamayı, hikaye yazmayı ve merak etmeyi seviyor. Hayallerini gerçekleştirirken farklı dünyalar aracılığıyla umut vermek için dijitali kullanıyor. Gelişen ilgilerini beslerken merak arşivini oluşturuyor. Esame’nin dijitaliyidir için sloganı “Dijital, ilham verdiği için iyidir.” oldu.
Yorum yaz