fbpx

Meta’nın Reality Labs Şirketi Geçen Yıl VR ve AR’dan 13,7 Milyar Dolar Kaybetti

Gönderen Hatice Bulut
3 dk Okuma Süresi

Meta’nın bu haftaki üç aylık kazanç çağrısında Metaverse’ten nispeten az bahsedildi. Reality Labs geçen yıl VR ve AR’dan 13,7 milyar dolar kaybetti. Buna karşın şirket VR bağlantılı bir sosyal gelecek yatırımına devam edecek.

Meta, 2021 yılından itibaren Reality Labs VR ve AR bölümünü finansal raporlama amacıyla kendi segmentine ayırmaya başladı. Bu da Meta’nın bu alanlara ne kadar yatırım yaptığını görmeyi mümkün kılıyor ve rakamlar şaşırtıcı.

Meta, 2022 yılında Reality Labs için 13,7 milyar dolar işletme zararı bildirdi; bu rakam 2021 yılında bu bölüme yatırdığı 10,2 milyar dolardan daha fazla. Reality Labs geçen yıl 2,16 milyar dolar gelir elde ederken, bu rakam 2021’de 2,27 milyar dolara düştü.

Kapsam açısından Meta’nın 2014 yılında kendi çalışmalarına zemin oluşturan öncü VR donanım şirketi Oculus’u 2 milyar dolara satın aldığını hatırlıyoruz. Şirketin bu alandaki yatırımları, Beat Saber’ın yaratıcısı ve şimdi de sanal egzersiz uygulaması Supernatural’ın geliştiricisi Within de dahil olmak üzere bir dizi büyük yazılım şirketini satın almasıyla daha da arttı.

Meta, Reality Labs için personel sayısını açıklamadı ancak şirketin geçen yılın sonlarında işten çıkarma politikasından önce bu bölümde 17.000 çalışanı olduğu bildirildi. Personel ve donanım geliştirme, bu alanda harcanan paranın aslan payını oluşturuyor.

Meta CFO’su Susan Li, şirketin Reality Labs için yıllık kayıplarının 2023’te daha da yüksek olmasını beklediğini söyledi. AR, VR ve metaverse yazılım çabalarını “uzun vadeli bir yatırım” olarak nitelendiren Li, “Gördüğümüz önemli uzun vadeli fırsatlar göz önüne alındığında, bu alana anlamlı bir şekilde yatırım yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Meta, Quest donanımının karma gerçeklik özelliğine sahip yenilenmiş bir versiyonu gibi yeni nesil bir tüketici başlığını 2023’ün sonlarında piyasaya sürmeyi planlıyor. Sektörde Meta ile rekabet edebilecek tüketici odaklı şirketlerden biri olan Apple’ın da yakında yeni bir AR/VR gözlüğünün piyasaya sürmesi bekleniyor.

Bu haftaki kazanç çağrısında Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Reality Labs’in şirketteki AR, VR ve metaverse ile ilgili yazılımları (Horizon Worlds, vb.) kapsadığını vurguladı. Zuckerberg, “Bence yazılım ve sosyal platform yaptığımız işin en kritik kısmı olabilir ancak yazılım, donanımdan çok daha az sermaye gerektiriyor.” dedi. Meta, şüpheci yatırımcıları memnun etmek için metaverse çabalarını kamuya açık bir şekilde vurgulamayabilir ancak şirket VR ve AR konusunda rotayı korumaya hazır görünüyor:

“Şu ana kadar gördüğüm sinyallerin hiçbiri Reality Labs stratejisini uzun vadede değiştirmemiz gerektiğini göstermiyor. Bunu nasıl yürüttüğümüzün ayrıntılarını sürekli olarak ayarlıyoruz ve bu nedenle devam eden verimlilik çalışmasının bir parçası olarak buna kesinlikle bakacağımızı düşünüyorum.”

Derleyen: Hatice Bulut

haticebulut01
Hatice Bulut

Bu içeriği paylaş
Yorum yaz