fbpx

Z Kuşağının %33’ü Tiktok’a Doktorlardan Daha Fazla Güveniyor

Gönderen Ceren Korkmaz
4 dk Okuma Süresi

Bir eczane hizmeti olan CharityRx’in 2.000 Amerikalı ile yaptığı ankete göre GenZ kullanıcılarının üçte biri sağlık tavsiyesi için TikTok’a başvuruyor ve %44’ü de doktorlarına gitmeden önce YouTube’a danışıyor.

Genel olarak, beş Amerikalıdan birinin herhangi bir sağlık durumu için tedavi ararken doktorlarından önce TikTok’a başvurduğu bildiriliyor. Aynı oran, toplumlarındaki tıp uzmanlarından çok sağlık alanında etkili olan kişilere güvendiklerini de söylüyor. En önemli nedenler arasında erişilebilirlik (%37), satın alınabilirlik (%33) ve yaklaşılabilirlik (%23) yer alıyor. Yaklaşık beş kişiden biri (%17), tıp uzmanlarının yargılamasından kaçınmak için veya bir tıp uzmanına erişimleri olmadığı için bu tarz sosyal medya uygulamalarına başvurduklarını söylüyor.

Yakın zamanda 7,2 milyar dolarlık tohum fonu topladığını açıklayan, otoimmün rahatsızlıkları olan insanlar için bir platformu olan WellTheory’nin kurucusu 28 yaşındaki Ellen Rudolph, “TikTok, bir sonraki hedef WebMD” dedi.

Rudolph, bir otoimmün hastalıkla ilgili kendi deneyimlerini TikTok’ta paylaşmaya başladığında sağlık bilgisi kaynağı olarak sosyal medyanın gücünü, videoları milyonlarca görüntülenme toplayınca ilk elden öğrendi.

Rudolph, “Bizim neslin sağlık araştırma alışkanlıklarındaki bu dramatik değişimi şahsen yaşadım. Sosyal medya ortamı gelişmeye ve değişmeye devam ederken, hastalarımızla bulundukları yerde nasıl buluşacağımız konusunda diyalog başlatmamız gerekiyor.” dedi.

Amerikalıların üçte biri, kaygı (%34), depresyon (%34) ve depresyon (%33) gibi konularda sağlık tavsiyesi almak için sosyal medya fenomenlerine başvurduklarını bildirdi. Z kuşağı arasında bu rakamlar daha da yüksek. Z Kuşağı katılımcılarının yarısından fazlası (%55) anksiyete konusunda sosyal medya fenomenlerinden tavsiye aldıklarını söylerken, sırasıyla %49 ve %44’ü depresyon ve kilo verme konusunda influencer’lardan bilgi almak istiyor.

Sosyal medyanın erişilebilirliği ve rahatlığı, Massachusetts’da çalışan bir ağaç uzmanı olan 32 yaşındaki John Dave’i doktora gitmek yerine TikTok’u kullanmaya itiyor.

“Daha kolay ve daha uygun. Mali durumum nedeniyle sağlık hizmetlerine sınırlı erişimim var ve bu nedenle her zaman bir doktora gitmeyi veya reçeteleri ödemeyi göze alamıyorum. Ayrıca iş ve yaşam taahhütleri nedeniyle doktordan randevu almaya her zaman vaktim olmuyor. TikTok, benzer sağlık sorunları olan insanlarla bağlantı kurmamı kolaylaştırıyor, bu da bana bir topluluk ve destek duygusu sağlıyor.” dedi.

Güney Carolina’dan 30 yaşındaki Kelsey Riley, sosyal medyadan sık sık beslenme bilgileri ve ipuçları aldığını söyleyen bir hemşire ve bitki bazlı tarif geliştiricisi.

Riley, “Bu bilgileri bulmak için TikTok’u kullanmayı seviyorum çünkü erişmesi kolay. Randevuya veya sigortaya ihtiyacınız yok, hesabı olan herkes tarafından kullanılabilir.” dedi.

Ancak Riley, internette gördüklerine körü körüne güvenmiyor. “Bir bilgiyi aldığınız kişinin güvenilir bir kaynak olduğundan emin olmalısınız. Tiktok’ta beslenme bilgileri ararken, yeterli bilgi birikimine sahip kayıtlı bir diyetisyenden alırım.” diye ekliyor.

Riley gibi ankete katılan çoğu tüketici de uygun bilgi birikimine sahip influencerlar arıyorlar. Yarısından fazlası (%55) tıbbi akreditasyona veya sertifikalara sahip influencer’lara  güveniyor ve %40’ı influencer’ların yıllar içindeki deneyimine bakıyor.

Ankete katılanların dörtte üçü ise sağlığı etkileyen kişiler tarafından yapılan önerileri kontrol ettiklerini ve %89’u, sosyal medya fenomenlerinin çevrim içi  sağlıkla ilgili yanlış bilgilere katkıda bulunma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Diğer bir %36’lık kesim ise influencer’ların tavsiye ettikleri markalar hakkında dürüst tavsiyelerde bulunmadıklarını düşündüklerini söyledi.

Ankete katılan tüketicilerin yalnızca %17’sinin sağlık bilgileri konusunda doktorlardan çok fenomenlere güvendiklerini söylemesine rağmen bu, birçok insanı fenomenlerin tavsiyelerine göre hareket etmekten alıkoymuyor. Ünlüler, ilaçlarla ilgili tavsiyeler konusunda en az güvenilenler olarak derecelendirilse de tüketicilerin %51’i ünlülerin bir ilaç veya takviye satın alma niyetlerini artırdığını söyledi.

Derleyen: Ceren Korkmaz

ceren korkmaz
Ceren Korkmaz

Dinamizmini hiçbir zaman kaybetmeyen dünyada bu akışa uyum sağlarken bilgi alışverişinin en önemli şey olduğunu düşünen Ceren’in en büyük tutkuları okumak yazmak ve izlemekken amacı ise bu eylemleri insanlarla paylaşım içindeyken yapmak. Ceren’in dijitaliyidir için sloganı " Dijital, her zaman söyleyecek sözü olanlar için iyidir." oldu.

Bu içeriği paylaş
Gönderen Ceren Korkmaz
Takip et:
Dinamizmini hiçbir zaman kaybetmeyen dünyada bu akışa uyum sağlarken bilgi alışverişinin en önemli şey olduğunu düşünen Ceren’in en büyük tutkuları okumak yazmak ve izlemekken amacı ise bu eylemleri insanlarla paylaşım içindeyken yapmak. Ceren’in dijitaliyidir için sloganı " Dijital, her zaman söyleyecek sözü olanlar için iyidir." oldu.
Yorum yaz