fbpx

LinkedIn Profil Ziyaretlerinde Bildirim Gidecek Derdine Son

Gönderen dijital iyidir
4 dk Okuma Süresi
  • LinkedIn’in gözetim özelliklerindeki şeffaflık, diğer sosyal ağlardan farklı olarak kullanıcıların davranış verilerinin açıkça toplanmasını sağlıyor.
  • Fakat kullanıcılar, LinkedIn profil görüntüleme değişikliklerini değiştirerek diğer kişilerin profil ziyaretlerinin bildirilmesini engelleyebilmekte.
  • Ücretli üyelik için ödeme yapanlar profil ziyaretçilerinin tam listesine erişebilirken, ücretsiz kullanıcılar yalnızca son gözlemcileri görebilir.

LinkedIn, Twitter’ın yerine mükemmel bir alternatif olup olmadığı tartışılabilir ancak kesin olan tuhaf bir platform olduğu. İş bulmak için temel gereklilik platformda aktif kalmak. Ayrıca burası, pek çok insanın, işe alım görevlileri ve işe alım yöneticilerinin gönderilerine tepki veya yanıt vererek eğlenceli, ilginç insanlarmış gibi davranarak zaman harcadığı bir yer. Bir de LinkedIn Influencer’ları var ki, bunlar Chat GPT ortaya çıkmadan önce adeta bir yapay zeka gibi sesleniyorlardı.

Ancak LinkedIn ile ilgili en tuhaf şey kuşkusuz gözetim özellikleri konusunda şeffaf olduğu. LinkedIn, diğer sosyal ağlardan farklı olarak kullanıcı davranış verilerini toplamaya katılmamızı isteyen bir platform. Profilinize kimlerin baktığı konusunda düzenli bildirimler göndermesi ile diğer sosyal ağlardan ayrışıyor.

Varsayılan olarak, oturum açmış durumdayken birinin LinkedIn profiline her baktığınızda, kullanıcıya bildirim gider. Bir iş arayanın neden bu bilgiyi isteyebileceğini anlayabiliyorum -belki potansiyel bir işveren sizi değerlendiriyorsa takip etmek isteyebilirsiniz- ama aynı zamanda iş arayanların neden rahatsız olacağını da anlayabiliyorum. Bu özelliğin amacı, birine e-posta göndermek ve “LinkedIn profilime baktığınızı fark ettim. Gördüğünüz şey hoşunuza gitti mi?” gibi bir şey söylemekse eğer bu gerçekten çok tuhaf.

Instagram’da birinin eski fotoğraflarına bakarken bildirim alması oldukça garip olurdu. LinkedIn’de ücretli kullanıcılar, profillerine bakan herkesin tam listesine erişebilirken diğerleri sadece birkaçını görebilir.

Bu seviyede bu derece şeffaflık çok rahatsız edici. Neyse ki, bu bildirim özelliğini kapatabilirsiniz.

LinkedIn görüntüleme seçeneklerinizi değiştirin

LinkedIn’e gidin. Tarayıcı penceresinin sağ üst köşesindeki profil resminize tıklayın ve ardından Ayarlar ve Gizlilik seçeneğine tıklayın . LinkedIn mobil uygulamasında profil fotoğrafınız sol üstte görünür; Ayarlar’a erişmek için fotoğrafa tıklayın ve aşağıdaki talimatların izleyin:

Sol kenar çubuğunda Görünürlük’ü ve ardından Profil Görüntüleme Seçenekleri’ne tıklayın. Buradan üç seçenek arasından seçim yapabilirsiniz: “Adınız ve kimliğiniz”, “Özel profil özellikleri” ve “Özel mod”.

Varsayılan seçenek olan “Adınız ve kimliğiniz”, profil sayfasını ziyaret ettiğiniz herkese bunu yaptığınızı bildirir ve onlara profil sayfanızın bağlantısıyla birlikte fotoğrafınızı ve iş tanımınızı gösterir. Bu model, insanların bağlantıya tıkladıktan sonra size bildirim göndereceği ve tekrarlanacak bir döngü şeklinde çalışır. Ancak ayarları değiştirerek bundan kurtulabilirsiniz.

İkinci seçenek olan “Özel profil özellikleri”, profillerini görüntülediğinizde diğer kullanıcılara mesleğinizin ve nerede yaşadığınızın bir özetini gösterir. Bu sizi gizemli gösterecek, ancak özgüllük eksikliği nedeniyle çoğunlukla herkesi rahatsız edecektir. Üçüncü, çok daha iyi seçenek ise herhangi birinin profil sayfasına göreceli gizlilik içinde bakmanıza izin veren “Özel mod”.

Paylaşım izinlerini engelleme seçeneğinin her iki yönde de geçerli olduğunu unutmayın: Varsayılan kimlik paylaşımı seçeneğinden başka bir seçeneği seçmek, diğer kişilerin profilinize baktığını görmenizi engelleyecektir. Bana göre bu bir kazanç çünkü daha az LinkedIn bildirimi alacağım anlamına geliyor. Ancak profilinize kimin baktığını bilmenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız bunu aklınızda tutmak isteyebilirsiniz.

Derleyen: Nur Sena Taş

cropped secilen logo sosyal1001
dijital iyidir

Bu içeriği paylaş
Yorum yaz