fbpx

Ambani’nin Reliance’ı, Gözünü Düşük Maliyetle Hint Moda E-Ticaretine Dikti

Gönderen Hatice Bulut
2 dk Okuma Süresi

Hindistan’ın en zengin adamı Mukesh Ambani tarafından yönetilen Reliance Industries, moda piyasası için düşük maliyetli ürünler üzerinden yeni bir stratejiyi uygulamaya hazırlanıyor.

Reliance’ın perakende moda kolu Ajio, sessiz sedasız Ajio Street’i hayata geçirdi. Platform, 199 Hint rupisi (2,4 dolar) gibi düşük bir fiyattan başlayan geniş bir giysi ve aksesuar yelpazesine sahip. Ajio’nun web sitesine göre Street, teklifleri için “en düşük fiyatı” garanti ediyor, teslimat ücretlerinden feragat ediyor ve basit bir iade süreci vaat ediyor.

Daha önce rapor edilmemiş olan Ajio Street’in piyasaya sürülmesi, Çin’den gelen küresel ekonomik moda pazarının baskın karakteri olan Shein’in kârlı Hindistan pazarında yeniden varlık göstermek için Reliance ile ortaklık kurduğunun teyit edilmesiyle aynı zamana denk geldi.

Analistler, bölgenin fiyata duyarlı tüketicileriyle ünlü olduğunu belirterek, uygun fiyat vurgusunun Hindistan’ın moda sektöründe pazar payı elde etmede kilit öneme sahip olduğunu söylüyor.

Hindistan gazetesi Economic Times, geçen ay Reliance’ın Ajio Street ile daha küçük Hint şehir ve kasabalarındaki tüketicileri hedeflemeyi planladığını bildirdi. Gazete ayrıca Street’in sıfır komisyon modeliyle çalışacağını, yani satıcıların platforma herhangi bir komisyon ödemeyeceğini, bu sayede hızlı bir ilerleme kaydedileceğini belirtti.

Reliance’ın planı Ajio Street’i, düşük maliyetli uzun kuyruklu moda ve aksesuar ürünlerinin satışında uzmanlaşan SoftBank ve Prosus destekli Meesho ile doğrudan rekabete sokuyor.

Varlık yönetimi ve araştırma şirketi Bernstein’a göre, 2016 yılında faaliyete geçen Ajio şu anda Hindistan’daki moda e-ticaret pazarının %15’inden fazlasını domine ediyor. Moda devi Myntra’nın sahibi olan Flipkart ise %60’ın üzerinde pazar payıyla kategoriye hâkimken, Amazon pastada yaklaşık %20’lik dilimi elinde tutuyor.

Reliance’a göre pazar hâkimiyetini elde etmek için uygun fiyatlı bir yaklaşım uygulamak uzun süredir devam eden bir stratejiydi. Bu, şirketin ücretsiz sesli aramalar ve indirimli veri ücretleri sunan Jio’yu piyasaya sürerek Hindistan kablosuz sektörünü önemli ölçüde sarstığı önceki on yılda çarpıcı bir şekilde görüldü. Şu anda 430 milyonu aşan abone tabanıyla Jio, Güney Asya pazarında telekomünikasyon sektörüne hâkim durumda.

Derleyen: Hatice Bulut

haticebulut01
Hatice Bulut

Bu içeriği paylaş
Yorum yaz