İnsan davranışlarını incelemenin başka bir yolunu bulmaya çalışan bir ekip, bilgisayar oyunu analoğu kullanarak insanların dünyanın sonu geldiğinde nasıl tepki vereceklerini anlamaya çalıştı.
Dünya’nın sona ermesi ve insanların buna tepki verme biçimi üzerine yapılan araştırmalar, oldukça karmaşık ve zorlu bir süreç. Eğer dünyanın sona erdiği bir ortam yaratırsanız gerçekçi bir sonuç elde etmek pek mümkün olmaz çünkü insanlar gerçek bir tehlikenin olmadığını bilerek tepki gösterirler. Eğer gerçekten dünya sona ererse insanlar, o sırada diğer endişeleri nedeniyle sonuçlara pek fazla odaklanmayabilirler. Örneğin, bir asteroit dünyaya doğru yol alırken insanları kontrol etmek oldukça zor olacak.
Araştırmayı yürüten ekip, çok oyunculu bir çevrim içi rol yapma oyunu olan ArcheAge’i kullanarak bu sorunlara çözüm bulmaya çalıştı. Bir beta testi sırasında gerçekleştirilen çalışmada oyuncular; istedikleri gibi normal oynamaya, görevleri tamamlamaya, keşfetmeye, seviye atlamaya ve ekipman istiflemeye bırakıldı. Ancak 11 haftanın sonunda oyunculara sunucunun silineceği, tüm ilerlemelerinin ve karakterlerinin kaybolacağı bilgisi verildi.
Ekip, paylaşımında, “Oyuncuların son birkaç gündeki oyun içi davranışlarının sonucu veya cezası anlamını yitiriyor.” diye yazdı.
Oyundaki dünyanın silinmesinin gerçek dünyanın sonunu temsil ettiğini ve oyuncuların eylemlerinin hiçbir sonucu olmadığını düşünen ekip, kıyamet yaklaşırken insanların ahlaki değerleri terk edip etmeyeceğine dair asırlık soruları yanıtlamalarına yardımcı olacağına inanıyorlardı.
Araştırmada, dünyanın sona erdiğini bildiklerinde oyuncuların davranışlarının değişip değişmediğini görmek için seviye atlama verileri ve görev günlükleri gibi oyundaki 270 milyondan fazla oyuncu davranışı kaydı analiz edildi. Oyun, seri öldürmeye devam etmeyi seçen birkaç aykırı oyuncu dışında şaşırtıcı derecede huzurluydu.
Ekip, “Bulgularımız, pandemi seviyesinde bir değişiklik olmadığını ancak bazı aykırı oyuncuların anti-sosyal davranışlara daha yüksek bir eğilimi olduğunu gösteriyor. Ayrıca, oyuncuların beta testinin sonunda görev tamamlama, seviye atlama ve yetenek değişikliklerinde ciddi bir düşüş yaşayarak karakter ilerlemelerini terk ettiklerini tespit ettik.” açıklamalarında bulundu.
Oyunun sonuna kadar kalan insanların en barışçıl olma eğiliminde olduğu ve en sadık oyuncular oldukları belirtildi. Bu arada ekibin “kaybolanlar” olarak adlandırdığı ve oyunu kendi istekleriyle erken bırakan kişiler, sorumluluk duygularını ve oyuna bağlılıklarını kaybettikleri için diğer oyuncuları öldürmek gibi anti-sosyal davranışlar sergileme eğilimindeydi.
Araştırmacılar, bir video oyununda gerçekleştirilmesi nedeniyle çalışmanın sınırlı olduğunu vurgulasa da sona doğru sosyal yanlısı davranışların ortaya çıkmasıyla bu dünyanın sonu oldukça barışçıl ve olumluydu.
Derleyen: Eliz Canyurt