fbpx

Depresyon Tedavisinde “Elektrikli Kulaklık” Uygulaması

Gönderen Nazlı Koyuncu
2 dk Okuma Süresi

Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), depresyon belirtilerini azaltmayı amaçlayan elektrikli bir kulaklığı test ediyor. Cihaz, beyin aktivitesini artırmak için elektrik darbeleri kullanıyor ve tıbbi denemeler, cihazın iyi çalışabileceğini gösteriyor.

Söz konusu cihaz, şu anda NHS hastaları üzerinde test ediliyor ancak özel olarak satın almak isteyenlerin 399 sterline kadar ödeme yapması gerekiyor. Cihazı İsveçli Flow Neuroscience şirketi üretti. Şirket, kulaklığın beynin depresif kişilerde aktif olmayan belirli bölgelerini uyardığını ve elektrik akımlarının hafif ve “non-invaziv” olduğunu söyledi.

Firma, cihazı deneyen depresyon hastalarının %88’inin altı hafta sonra iyileşme gösterdiğini ve %74’ünün altı ay sonra da iyileşmeye devam ettiğini iddia ediyor.

Elektrikli Kulaklik2
Depresyon Tedavisinde "Elektrikli Kulaklık" Uygulaması 14

NHS denemesini yürüten doktor, bazı hastaların antidepresanları bıraktığını ve artık sadece semptomlarını yönetmek için kulaklık kullandıklarını söyledi. Dr. Azhar Zafar, bu cihazların tüm sağlık hizmetlerine yayılmasını istiyor.

Cihazla ilgili olarak şu ana kadar ortaya çıkan ana sorular: Kullandığınız sürece işe yarıyor ancak kullanmayı bıraktığınızda ne oluyor? Kişi, depresyondan kurtuldu mu? Depresyon, tekrar nüksediyor mu?

Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (National Institute for Health and Care Excellence) web sitesinde şöyle diyor: “Depresyon için transkraniyal doğru akım stimülasyonunun (tDCS) ne kadar iyi çalıştığı, özellikle kaç tedaviye ihtiyaç duyduğu ve etkilerin ne kadar sürdüğü konusunda çok fazla veri yoktur. Ancak önemli bir güvenlik endişesi bulunmamaktadır.”

Derleyen: Nazlı Koyuncu

Nazli profil
Nazlı Koyuncu

Bu içeriği paylaş
Yorum yaz