///

Microsoft, Karbondioksit Emisyonları için Ödeme Yapacak

Microsoft, odun yakan bir enerji santralinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını yakalamaya yönelik büyük bir planı destekledi. Teknoloji devi, Danimarkalı enerji şirketi Ørsted ile anlaşma yaparak Ørsted’in Asnæs Enerji Santrali’nde yakalanan 2,76 milyon metrik ton karbondioksiti temsil eden kredileri 11 yıl boyunca satın alacağını duyurdu.

Ørsted’in basın açıklamasına göre bu şirketin bugüne kadarki en büyük anlaşmalardan biri olarak kabul ediliyor ve Microsoft’un 2030 yılına kadar karbon negatif hedefine ulaşmasına yardımcı olması amaçlanıyor. Bu hedefe ulaşıldığında, Microsoft şirketi işletmeleri yoluyla atmosfere saldığı sera etkisi yaratan karbondioksiti atmosferden daha fazla uzaklaştırmış olacak.

Ancak, karbondioksit emisyonlarını yakalamak için kullanılan teknoloji henüz yeni gelişmekte olan bir alan olup bazı çevre grupları ve araştırmacılar, Microsoft’un finanse edilmesine yardımcı olduğu stratejinin iklim değişikliğiyle mücadelede etkili bir yol olabileceğine şüpheyle yaklaşıyor.

Microsoft’un yardımıyla Ørsted, Danimarka Enerji Ajansı (DEA) ile Batı Zelanda’daki Asnæs ve Kopenhag yakınlarındaki ikinci bir enerji santralinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını yakalamak için 20 yıllık, daha büyük bir sözleşme imzalamayı başardı. Karbon yakalama cihazları kurulduktan sonra, 2026 yılına kadar toplamda yılda 430.000 metrik ton karbondioksit yakalanabilmesi bekleniyor.  

Bu enerji santralleri, “biyokütle” olarak da bilinen yakıtlar olan odun talaşı ve saman yakıyor. Tarımsal atıkları ve diğer bitki materyallerini içerebilen biyokütlenin sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak yakılması ise tartışılıyor. AB, biyokütleyi en büyük yenilenebilir enerji kaynağı olarak sayıyor ancak yakılan odunların çoğu Avrupa ve ABD’nin güneydoğusundaki ormanlardan kesilen ağaçlardan elde ediliyor. Ørsted, Asnæs Enerji Santrali’nde yakılan odun yongalarının “sürdürülebilir şekilde yönetilen üretim ormanlarından geldiğini ve budama veya çarpık ağaçlardan kaynaklanan artıklardan oluştuğunu” söylüyor.

Ørsted, enerji santrallerinin bacalarından çıkan karbondioksitin atmosfere karışmasını önlemek için filtreleme teknolojileri ekleyerek bir adım daha ileri gidiyor. Bunu yaparak, biyokütle yakan enerji santrallerinin karbon negatif hale geleceğine inanılıyor. Yakalanan fazla karbondioksiti Kuzey Denizi’nin altına gömmeyi ve her bir ton karbondioksiti temsil eden kredileri Microsoft’a satmayı planlıyor. Microsoft daha sonra bu kredileri kullanarak kendi sera gazı kirliliğinin bir kısmını iptal ettiğini iddia edebilecek.

Microsoft’ta Karbon Giderme Portföyü Direktörü olan Phillip Goodman, The Verge’e gönderdiği bir e-postada “Ayrıntıların çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” diyor. Goodman, etkili bir karbon yakalama projesinin “uygun alanlardan hasat edilen” biyokütleyi kullanması ve tüm “süreç” emisyonlarının hesaba katılması gerektiğini söylüyor. Microsoft, bu özel projede Ørsted’e karbon giderme kredileri için ne kadar ödeme yapacağını belirtmedi.

Microsoft, son zamanlarda iklim teknolojisi ve temiz enerji teknolojilerine yönelik cesur adımlar atıyor. Geçtiğimiz hafta, yakın gelecekteki bir nükleer füzyon enerji santralinden elektrik satın almayı planladığını duyurdu. Microsoft ayrıca havadaki karbondioksiti filtrelemesi için Climeworks adlı bir İsviçre şirketine ödeme yaptı.

Derleyen: Ayça Ayaz

ayca profil
Ayça Ayaz

Bir yanıt yazın