//

Ford Formula 1’e Geri Dönüyor

Ford, 20 yılın ardından Formula 1’e geri dönüyor. Redbull ve AlphaTauri ile iş birliği yapan Ford, söz konusu takımlara 2026 yılından itibaren güç üniteleri sağlayacak.

Otomobil üreticisi, Red Bull Racing ve kardeş takım AlphaTauri için yeni nesil bir hibrit güç ünitesi geliştirmek üzere Red Bull ile iş birliği yapacak. Takımlar Ford motorlarını 2026 ile 2030 yılları arasında kullanacak. Yapılan açıklamaya göre Ford, “batarya hücresi ve elektrikli motor teknolojisinin yanı sıra güç ünitesi kontrol yazılımı ve analitiği gibi alanlarda uzmanlık” sağlayacak.

Ford’un yönetim kurulu başkanı Bill Ford şirketle ilgili yaptığı duyuruda “Bu, büyük büyükbabamın şirketimizin kuruluşuna yardımcı olan bir yarışı kazanmasıyla başlayan Ford’un motor sporları hikayesinde heyecan verici yeni bir bölümün başlangıcıdır. Ford, sporun zirvesine geri dönüyor ve Ford’un uzun inovasyon, sürdürülebilirlik ve elektrifikasyon geleneğini dünyanın en görünür sahnelerinden birine taşıyor.” dedi.

Duyurunun ardından Fox News’e konuşan Ford CEO’su Jim Farley, amaçlarının F1’i kullanarak şirketin elektrikli araçlarına olan ilgiyi daha genç bir demografiye yaymak olduğunu söyledi. “Kapasitemize iki milyon araç ekliyoruz, 1928’den beri bu şekilde büyümemiştik. Dolayısıyla beş milyonluk bir tabana iki milyon araç daha ekleyerek elektrikli araçlara büyük bir ilgi yaratmamız gerekiyor. Bu yüzden Formula 1’i ve ABD’deki büyümesini yeni ve genç bir kitleyle birlikte, elektrikli araçlarımızı tanıtmak için kullanmak istiyoruz. Tüketiciye yardımcı olacak iki alan batarya teknolojisi dünyadaki en iyi bataryaları geliştirmemize yardımcı olacak yazılım.”

F1 CEO’su Stefano Domenicali, yakıt hamlesinin ve şampiyonanın 2030 yılına kadar net sıfır karbon hedefinin F1’e girme kararlarının önemli bir nedeni olduğunu söyledi.

FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) Başkanı Mohammed Ben Sulayem, Ford’un kararının “özünde hem sürdürülebilirlik hem de gösteriye bağlılık olan 2026 güç ünitesi düzenlemelerinin başarısının altını çizdiğini ve elbette ABD’den daha fazla ilgi görmenin dünyanın en iyi motor sporları kategorisinin sürekli büyümesi için önemli olduğunu” sözlerine ekledi.

Red Bull, mevcut ortağı Honda’nın yakıt hücresi ve elektrikli araç teknolojisine daha fazla ağırlık vermek üzere sporu bırakması nedeniyle ilk kez kendi F1 motorunu üretmeye başladı. The Race’in belirttiğine göre Honda 2021 sonunda F1’den resmen ayrılmış olsa da, 2026’da yeni motor kuralları yürürlüğe girene kadar Red Bull’u desteklemeye devam edecek. Red Bull’un hibrit bir sistem kurmak için biraz yardıma ihtiyaç duyması bekleniyordu. İlgisine rağmen Ford’un mevcut bir takıma yatırım yaparak ya da sıfırdan bir takım kurarak kendi takımını kurmaya ya da Audi’nin yaptığı gibi ısmarlama bir motor projesine yeşil ışık yakmaya istekli olmadığı görülüyor. Bunun yerine 2025 sonunda Honda ile sözleşmeleri biten Red Bull ile iş birliği yapma kararı aldı.

Derleyen: Deniz Akbulut

deniz akbulut
Deniz Akbulut

Dijitalleşen dünyanın tadını tuzunu gelenekselliğin özüyle bulmaya çalışan Z kuşağının ilk numunelerinden biri. Sanat, tarih ve evren hakkında araştırma yapmayı ve jenerasyonları bu paydada buluşturmayı gaye edindi. Deniz’in Dijitaliyidir için sloganı ‘dijital anlamak ve anlaşılmak için iyidir’ oldu.

Deniz Akbulut

Dijitalleşen dünyanın tadını tuzunu gelenekselliğin özüyle bulmaya çalışan Z kuşağının ilk numunelerinden biri. Sanat, tarih ve evren hakkında araştırma yapmayı ve jenerasyonları bu paydada buluşturmayı gaye edindi. Deniz’in Dijitaliyidir için sloganı ‘dijital anlamak ve anlaşılmak için iyidir’ oldu.

Bir yanıt yazın