Yapılan son araştırmalara göre gelişen teknolojilerle birlikte ortaya çıkan dijital oyunlar başta oyun bağımlılığı olmak üzere çeşitli olumsuzluklara neden oluyor.
Oyun kavramının çok eski zamanlara kadar uzanan bir olgu olduğunu belirten uzmanlar teknolojinin gelişmesiyle sokak oyunlarının ortadan kalktığını söylüyor. Bu kapsamda dijital oyunların kişilerde bağımlılık ve daha birçok farklı olumsuzlukları beraberinde getirdiğini aktaran araştırmacılar, dijitalleşmeden önce sokaklarda oynanan oyunların bireyleri fizyolojik ve psikolojik olarak geliştirdiğini belirtiyor.
Kişilerin Stresli Davranmalarına Neden Olabilir
Dijital oyunların bireylerin hayatındaki yerin büyük olduğundan bahseden uzmanlar, “Dijital oyunları oynarken oyunun içeriğine ve harcanan zamana dikkat etmek gereklidir. Bu şekilde oynanan oyunlar, birçok açıdan kişinin gelişimine etki eder. Oyun şirketlerinin tek amacı; oyunlarının daha fazla oynanmasıdır. Bu nedenle belirlenen hedef ve stratejiler, kişinin daha fazla oyunda kalmasına yönelik tasarlanmaktadır. Kişiler hedefleri gerçekleştirmek, bölümleri geçmek ve bir sonraki bölümdeki hedefleri öğrenmek adına oyunun başından kalkmamakta ve harcadığı zamanın farkına varamamaktadır. Bu durum kişilerin oyun oynamadığında stresli, gergin ve saldırgan davranmasına yol açmaktadır. Bağımlılıkta “yoksunluk” olarak adlandırılan belirtiler, bireyin oyun oynanmadığı zamanlarda yaşadıklarıyla eş değerdir. Bağımlılığın fark edilmesi uzun zaman almaktadır. Fark edildiği takdirde tedavi edilmeli ve masum görünen dijital oyunlara karşı tedbirli davranılmalıdır.” şeklinde konuşuyor.
Derleyen: Şükrü Bıyıklı