//

Çocukların Üçte Biri Çevrim İçi Platformlara Sahte Yaş Belirterek Kaydoluyor

Yeni bir araştırmaya göre, 8 ila 17 yaş arasındaki sosyal medya kullanıcılarının üçte biri, sahte doğum tarihleriyle kaydolarak çevrim içi ortamlarda kendilerini yetişkin olarak gösteriyorlar. Sahte yaş sorunu, platformların gerçekte olduklarından daha yaşlı olduklarını varsaydığı için genç kullanıcıların, zararlı veya yetişkinlere yönelik içeriğe maruz kalma riskinin daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

İletişim gözlemcisi Ofcom tarafından yaptırılan araştırmaya göre, sosyal medyayı kullanan 8 ila 17 yaş arasındaki çocukların çoğunluğu ana sosyal medya platformlarından en az birinde kendi profillerine sahip. Ofcom konuyla ilgili açıklamasında “Bir çocuk, sosyal medyaya veya çevrim içi oyunlara erişmek için yanlış bir yaş beyan ettiğinde, kendi yaşıyla birlikte iddia edilen kullanıcı yaşı da artar. Bu, çevrim içi olarak yaşa uygun olmayan veya zararlı içerikle karşılaşma riskinin daha yüksek olabileceği anlamına geliyor.” diye bildirdi.

Araştırma, tümü 13 yaş sınırı olan önde gelen sosyal medya platformlarından altısını (Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Twitter ve YouTube) kapsıyordu. Bulgular sosyal medya profiline sahip 8 ila 17 yaş arasındaki çocukların %32’sinin 18 veya üzerinde bir kullanıcı yaşına sahip olduğunu, aynı yaş grubundaki çocukların yaklaşık yarısının ise 16 veya üzerinde bir kullanıcı yaşında olduğunu ortaya koydu.

8 ila 17 yaş arasındaki çocukların kullandığı en popüler platformlar sırasıyla YouTube, TikTok ve Instagram oldu. Katılımcıların çoğunluğunun hesap profillerini kendileri oluşturduğu belirtildi.

Çevrim içi güvenlik tasarısı kapsamında platformların, çocukların intihara ve kendine zarar vermeye sürükleyici zararlı içeriğe erişmesini sıkı yaş kontrollerini içerebilecek sistemlerle engellemesi gerekiyor. Tasarı kapsamında gerekli olan risk değerlendirme sürecinin bir parçası olarak Ofcom, platformların yaş kontrolüne yaklaşımının yeterince kapsamlı olup olmadığına karar verecek.

Molly Russell’ın ailesi tarafından kurulan Molly Rose Vakfı‘nın sözcüsü durumu, “Çevrim içi güvenlik tasarısı kapsamında etkili bir düzenlemenin yakın zamanda gelmesini beklemiyoruz. Ofcom’un araştırması, sosyal medya sağlayıcılarının sekiz yaşından küçük çocukların platformlarına girmesine izin vererek bir bakıma temel görevini yerine getiremediğini gösteriyor. Çocuklarımızın platformlarında üzücü ve zararlı içeriklerle bağlantı kurma kapasitesini kontrol edemediklerini yol açtıkları trajik sonuçlarla kanıtladılar. Molly’nin durumunda uygun yaş kontrolleri yapılmış olsaydı, Instagram’daki zararlı içeriğe bir yıl boyunca maruz kalmaktan kurtulabilirdi.” şeklinde açıkladı.

Ofcom’un bir diğer araştırması ise çocukların sosyal medya üzerinde yaşlarıyla ilgili “bizzat beyan” yöntemini, ebeveynlerin ise hesap sahiplerinin yaşını onaylayabilecekleri “ebeveyn onayı” yöntemini tercih ettiğini ortaya koydu.

Meta, platformlarındaki reşit olmayan kullanıcıları bulmak için yapay zekâ kullanıyor. Google’ın sahibi olduğu YouTube, 13 yaşından küçük çocukların ebeveyn veya vasi gözetiminde hesap açmasına izin veriyor ve ayrıyeten YouTube Çocuk platformunu sunuyor. TikTok ise insanların tam doğum tarihlerini belirtmesini gerektiren bir sisteme sahip. Bir Snapchat sözcüsü ise “Yaş doğrulaması endüstri çapında bir zorluktur ve diğer şirketler ve politika yapıcılarla tutarlı ve etkili çözümler üzerine sürekli görüşme halindeyiz.” diye belirtti.

Alp Eren Gümüş

Teknoloji, uçsuz bucaksız potansiyeliyle her geçen gün hayatımızın daha büyük bir parçası haline gelmekte. Tüm bu gelişmelerin peşinde, bizi biz yapan değerleri kaybetmemeyi dileyen bir hayalperest. Dijitaliyidir için Alp’in sloganı “dijital doğru ellerde iyidir” oldu.

Bir cevap yazın