//

Google, Reklam Engelleyicileri Engellemeye mi Çalışıyor?

Google’ın kullanıcı gizliliğini artırmaya yönelik getirdiği API değişiklikleri reklam engelleyicilere engel oluyor.

Popüler uBlock Origin Chrome eklentisinin arkasındaki isim Raymond Hill, uygulamasının Github’daki son güncellemesinin “manasız” olduğunu söyledi. Bunu söylemesinin sebebi, Google’ın Manifest v3 (MV3) API’ı yüzünden belli temel özellikleri eklentiden kaldırmak zorunda kalması.

Hill, uzantının yeni sürümünün geliştirilmesinde sınırlayıcı faktör olarak MV3 kapsamında artık Chrome geliştiricilerinden “geniş veri okuma/değiştirme izinleri” alınmamasını gösterdi ve kullanıcılara uBlock Origin’in mevcut özelliklerinden yararlanmak istiyorlarsa MV2 uzantısını kullanmaya devam etmelerini önerdi.

Google Chrome’un yeni API değişiklikleri

2018’den bu yana geliştirilen MV3 API’ının kullanıcıların güvenliğini ve gizliliğini korumanın yanı sıra performans artışı da sağlayacağı söyleniyor.

Çoğu Chromium tabanlı gizlilik ve reklam engelleme aracının dayandığı temel veri okuma ve değiştirme izinlerinin kaldırılması bu yönde olumlu bir adım gibi görülebilir. Ancak bu durum, Chrome kullanıcılarının gelecekte gizlilik ve güvenlik araçlarını bulmakta ve kullanmakta zorlanacakları olduğu anlamına da geliyor olabilir.

Google, Ocak ayından bu yana yeni MV2 uzantılarının oluşturulmasını zaten yasaklamıştı. Buna ek olarak Ocak 2023’ten itibaren geliştiriciler eski API’daki uzantıları güncelleyemeyecek ve MV2’ye dayalı uzantılar tamamen işlevsiz hale gelecek.

O tarihten itibaren Google Chrome’da reklam engelleme uzantısı kullananlar, internet sitelerinde gezinmeye devam etmeden önce çerezleri kabul etmelerini isteyen daha fazla bilgilendirici açılır pencereyle karşılaşabilecek ve kendilerine sorulmadan daha sık olarak başka web sitelerine otomatik olarak yönlendirilebiliyor olacaklar.

Sonuç olarak, reklam engelleyicilerin ve gizlilik araçlarının Chrome sürümleri için gelecek pek parlak gözükmüyor. İnternette reklamlara boğulmadan ve güvenle gezinmek isteyen ve aradığını Chrome’da bulamayan kullanıcılar için çözüm başka bir web tarayıcısına geçmek olacak gibi görünüyor.

İsa Arslan

Kendini belirli bir konuyla ya da görüşle sınırlandırmadan yeni şeyler öğrenmeyi seviyor. Ama dünyadaki vaktimiz kısıtlı olduğundan dikkatini mümkün olduğunca "asıl önemli olan şeyler" üzerine odaklamaya çalışıyor. Dijitaliyidir için İsa'nın sloganı: dijital, gerçek inanç ve kanaatlerimizi ifade ettiğimiz sürece iyidir.
Mail: isa@dijitaliyidir.com

Bir cevap yazın