fbpx

Nvidia ile Yollarını Ayıran EVGA Artık Ekran Kartı Üretmeyecek!

Gönderen Nazlı Koyuncu
2 dk Okuma Süresi

Dünyanın önde gelen ekran kartı üreticisi EVGA, Nvidia ile yirmi yılı aşkın devam eden ortaklığını bitirdi. Bu ayrılık ile birlikte EVGA, ekran kartı üretmeyi bıraktığını açıkladı ve bu kararından Nvidia’yı sorumlu tuttu.

Gamers Nexus’a yaptığı açıklamada EVGA, bunun finansal bir karar olmadığını, ilkeleri gereği bu kararı aldığını ifade etti. EVGA, Nvidia’yı ortaklarına karşı sorumluluklarını yerine getirmediği ve GPU fiyatlarını belirleme konusunda onlara danışmadığı konusunda suçladı. Nvidia CEO’su Jensen Huang ise EVGA ve diğer ortakların iş sürecine çok fazla emek harcamadıkları halde neden para kazandıklarını merak ettiğini söyledi.

Ana problemlerden biri Nvidia’nın kendi Founder’s Edition modellerini ortaklarının modellerinden önemli ölçüde daha düşük bir fiyata satması. EVGA’nın Nvidia ile rekabet edebilmesi için fiyatları düşürmesi gerekiyor, aksi halde sattığı her RTX 3080, 3090 ve 3090 Ti’de yüzlerce dolar kaybettiği paylaşılan bilgiler arasında.

EVGA, söz konusu kararın finansal bir karar olmadığını söylese de bu durum işin içinde gibi gözüküyor. Jon Peddie Research, Nvidia için brüt kâr marjının yıldan yıla artmaya devam ettiğini ve GPU ortak şirketleri için zaten küçük olan marjın düştüğünü belirtti. Jon Peddie Research, 2022 tahmininde Nvidia’nın tüm işi için yaklaşık %65 brüt kâr marjı göreceğini düşünüyor. 

EVGA CEO’su Andrew Han’ın da ortaklığı sona erdirmek konusunda kişisel sebepleri olabilir. Gamers Nexus, şu an 60’lı yaşlarında olan ve 2000 yılında EVGA’nın kuruluşundan bu yana CEO olan Han’ın emekliliğe yaklaştıkça ailesiyle daha fazla vakit geçirmek istediğini, bu yüzden Nvidia’nın sözde saygısız tavrının artık zahmete değmediğini söylüyor. 

EVGA, gelirinin %78’ini grafik işinden elde etse de diğer girişimlerini işletmeye devam edeceğini belirtti. Şirket, herhangi bir işten çıkarma durumunun söz konusu olmadığını söyledi ancak gelirinin büyük bir kısmını kaybetmekten hala muzdarip. Han, EVGA’nın satılacağı söylentisini de reddetti. EVGA, AIB GPU işini korumak için AMD veya Intel ile ortaklık kurabilme potansiyeline sahip olmasına karşın, gelecekte herhangi bir GPU üretmeyeceğini açıkça ifade etti.     

Nazli profil
Nazlı Koyuncu

Bu içeriği paylaş
Yorum yaz