YouTube, Shorts İçerik Üreticilerine Düzenli Ödeme Yapacak!

The New York Times’ın yeni raporuna göre YouTube, kısa süreli video ürünü Shorts için istikrarlı para kazanma özelliğini başlatmaya hazırlanıyor. The New York Times tarafından elde edilen bir YouTube toplantısı ses kaydına göre YouTube, içerik oluşturucular için yeni bir gelir paylaşımıyla YouTube Shorts’ta reklam yayımlamayı planlıyor.

Rapora göre, Google’a ait video paylaşım şirketi, içerik oluşturuculara Shorts’tan gelen reklam parasının %45’ini ödemeyi planlıyor. YouTube’daki içerik oluşturucuları, platform üzerinde videolarında yayımlanan reklamlardan elde edilen gelirin %55’ini alıyordu.

Ürün yönetimi ve içerik oluşturucu ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı Amjad Hanif, toplantıda yaptığı açıklamada, yeni ödeme yönteminin içerik oluşturucularının YouTube Shorts kariyerlerine başlamak için motive edici olduğunu anlamalarına yardımcı olacağını söyledi.

Hanif ayrıca şirketin içerik oluşturucularının popüler müzikleri videolarda kullanmasına ve bu içerikten para kazanmasına izin vereceğini söyledi. Youtube’daki normal videolarda telif hakkına sahip olan müziklerin kullanımı durumunda video gelirleri doğrudan müziklerin telif sahibine gidiyordu.

New York Times ayrıca, içerik oluşturucuların Youtube partnerlik programının bir parçası olmasını kolaylaştırmayı planladığını da bildirdi. Hanif toplantı sırasında “Birkaç yıl içinde içerik oluşturucuların programa katılması için yeni yollar yaratarak bu alanda büyük bir atılım yapacağız.” ifadesini kullandı.

Yaklaşan bu değişiklikler, YouTube’un tartışmasız en büyük rakibi olan TikTok’a karşı avantaj kazanmasına yardımcı olacak. YouTube, içeriklerinden istikrarlı bir gelir elde etmek isteyen kısa süreli video yaratıcıları için kendisini uygun ve çekici bir platform haline getirmeyi planlıyor. TikToker ve YouTuber’ların, sık sık ödemelerin düşük ve tutarsız olduğunu söyleyerek platformların para kazanma seçeneklerini uzun süredir eleştirdiklerini belirtmekte de fayda var.

Bu yeni özellik, YouTube’un Shorts oluşturucuları için bir içerik oluşturucu fonu olmasına rağmen, reklam gelirindeki kesinti, içerik oluşturuculara tek seferlik ödemelerin aksine istikrarlı para kazanma yolunu açacak. YouTube, geçen yıl Shorts için 100 milyon dolarlık içerik oluşturucu fonu başlatmıştı. Programın bir parçası olarak YouTube, binlerce uygun içerik oluşturucuyu, Shorts videolarının izlenme sayısına ve etkileşimlerine bağlı olarak 100 ila 10.000 ABD Doları arasında değişen bir ödeme yapıyordu. Google, YouTube Shorts reklamlarını Mayıs ayında yayımlamaya başlamış ve bunun şirketin içerik oluşturucuları için uzun vadeli bir YouTube Shorts para kazanma çözümü geliştirme yolunda önemli bir adım olduğunu belirtmişti.

dijitaliyidirProfilF
Tutku Oza Topçu

İletişim, doğru bilgi ve nitelikli haberin ancak bilinçli kişiler ile var olacağını düşünen ve bu amaç doğrultusunda değer üretmeyi kafasına takmış meraklı bir ruh. Tutku'nun dijitaliyidir için sloganı, "dijital, ancak bilinçli kişilerle iyidir" oldu.

Tutku Oza Topçu

İletişim, doğru bilgi ve nitelikli haberin ancak bilinçli kişiler ile var olacağını düşünen ve bu amaç doğrultusunda değer üretmeyi kafasına takmış meraklı bir ruh.

Tutku'nun dijitaliyidir için sloganı, "dijital, ancak bilinçli kişilerle iyidir" oldu.

Bir yanıt yazın