//

Metaverse’de Çalışma: %19 Daha Fazla Endişe ve %16 Daha Az Üretkenlik

Sanal gerçeklikte sanal insan

Teknoloji kuruluşu New Scientist, yakın tarihli bir araştırmaya atıfta bulunarak meta veri tabanında uzun süre çalışmanın daha yüksek kaygıya, daha yüksek iş yükü algısına ve hatta bazı çalışanlar için olumsuz fiziksel etkilere yol açabileceğini bildiriyor.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse ile iş yerlerimizde devrim yaratılacağına inanan birçok teknoloji yöneticisinden biri olarak Metaverse’de çalışmanın büyük bir şey olduğunu düşünmenizi istiyor ancak yeni ortaya çıkan sanal dünyaların hala çözmesi gereken konular olduğu kesin.

Kişiselleştirilmiş avatarlar, holografik sunumlar ve hatta sanal bowling geceleri ile meta evrende çalışmak kulağa eğlenceli gelse de dijital ofis hayatının gerçekliği çok daha az eğlenceli olabilir ve hatta bazı önemli sağlık sorunlarıyla birlikte gelebilir.

Almanya’daki Coburg Üniversitesi ve Birleşik Krallık’taki Cambridge Üniversitesi de dahil olmak üzere bir dizi Avrupa kurumundan araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada araştırmacılar, bir hafta boyunca VR’de çalışmanın, özellikle sağlık etkileri ve üretkenlik açısından katılımcılar için “çoğu ölçümde önemli ölçüde daha kötü derecelendirmeler” ile sonuçlandığını belirtiyor. Araştırmacıların sanal ve fiziksel çalışma haftalarındaki iş yüklerinin benzer olmasını sağlamasına rağmen çalışanların işleriyle ilgili kaygıları da meta veri ortamında çalışırken %19 artarken fiziksel bir ofiste geçirdikleri haftaya göre iş yüklerine ilişkin algıları %35 arttı. Ek olarak çalışanlar işi zamanında veya verimli bir şekilde tamamlayamama konusundaki “hayal kırıklığının” VR sırasında %42 arttığını, kendi bildirdikleri üretkenliğin ise %16 düştüğünü bildirdi.

Metaverse’de çalışmanın çalışanlar üzerindeki olumsuz etkilerinin, birçoğu ciddi fiziksel problemler de yaşadığından zihinsel sağlıkla sınırlı kalmadığı belirtiliyor. Tüm katılımcılar daha sık veya yoğun göz yorgunluğu, görsel yorgunluk ve mide bulantısı bildirdiler. Bir katılımcı, 45 dakikalık yoğun çalışmanın ardından üç saat süren bir baş ağrısı bildirdi ve hatta iki çalışan, aşırı mide bulantısı, kaygı ve şiddetli migren hissettikleri ve VR başlığından rahatsızlık duydukları için ilk gün çalışmayı bıraktılar.

Çalışmada, katılımcıların kullanması için en iyi veya en rahat VR teknolojisindense daha mütevazı bütçelere sahip çalışma ortamının tercih edildiği belirtildi.

Meta’nın lideri Zuckerberg sanal gerçeklik başlığı ile bir iş ortamını deneyimliyor

Sanal gerçeklik ortamlarında yaygın olarak görülen taşıt tutmasına benzer bir rahatsızlık olan “siber tutma” araştırmacılar tarafından yıllardır biliniyor ve buna genellikle mide bulantısı, baş dönmesi ve baş ağrısı semptomları eşlik ediyor. 

Sanal gerçeklik alanlarında geçirilen uzun süre bulanık görme, baş ağrıları ve kuru gözler dahil olmak üzere dijital göz yorgunluğuna bağlı semptomları ağırlaştırabilir. Her gün saatlerce VR kulaklık takan bazı kullanıcıların, teknolojinin kalıcı göz hasarına yol açtığından şikâyet ettikleri de biliniyor. Ancak VR kullanımının uzun vadeli sonuçlarına ilişkin araştırmalar hala yeterli değil. Yine de Zuckerberg ve diğer teknoloji CEO’larının metaverse’in her yerde bulunacağını vaat etmesiyle sanal gerçekliğin sağlık semptomları daha fazla dikkat çektiğini söylemek mümkün.

Finansal hizmetler şirketi Accenture tarafından Nisan ayında gerçekleştirilen küresel yöneticilerle yapılan bir ankete göre, yöneticilerin %71’i metaverse’in kuruluşları üzerinde olumlu bir etkisi olacağını söylerken %42’si bunun “dönüşümsel” olacağını söylüyor. Ancak kullanıcılarda halen ciddi sağlık etkileri gözlemlendiğinden ofisteki Metaverse uygulamalarının devreye girmesi biraz zaman alabilir. Yakın tarihli bu deneyin sonuçları da bunun gerçeklikten uzak olabileceğini gösteren bir başka kanıt.

Tuğba Çeri

Teknoloji ile ilk tanışan ‘kayıp neslin’ kendini hala aramaya devam eden bir üyesi olarak özgürlüğün semalarından dijitaliyidir’e adeta paraşütle indi. Bitmeyen sorularına dijital dönüşüm çağında yanıtlar arayan, doğada olmaya, okumaya ve gezmeye doyamayan bir flaunese. Tuğba'nın dijitaliyidir için sloganı "dijital merak iyidir!" oldu.
Mail: tugba@dijitaliyidir.com

Bir yanıt yazın