///

Facebook’un Gençlik Takıntısı Yersiz mi? Başarının Anahtarı Yaşlanan Kullanıcı Tabanında mı?

Zuckerberg, Facebook’un gençlere odaklanması için gelecekte çabalayacağını açıklaması yaşlanan kullanıcılarda paniğe sebep oldu. Ancak girişimlerin gençleri etkileyememesinin tek bir nedeni var: Ebeveyn ve büyükanne-babalarıyla sosyal medyayı paylaşmak istemiyorlar.

Şirketin yaşlanan kitlesini tehdit olarak görmesi Facebook Dosyaları’ndan çıkan birçok hikayelerden biri. 2021 Ocak ayı verilerine bakıldığında ABD’deki Facebook kullanıcılarının %40ı 45 ve üzeri yaşta. Gençler bu sayıyı düşürecek kadar da hızlı kayıt olmuyor.

Sonuç olarak, CEO’nun geçen hafta yatırımcılara yaptığı yorumlara göre şirket, ekibini gençlere yönelik düzenleyecek. Bu konuda endişelenmekte haklılar. Genç kullanıcılar bir platformdan gittiğinde orası internet mezarlığına katılır.

Fakat diğer sosyal medyaların yapamadığını Facebook yaparak çok sayıda yaşlı kullanıcıyı kendisine çekti. Dünyada her 3 kişiden 1i platformu her ay kullanıyor ve bu en azından önümüzde birkaç on yıl için ömrünün olduğunu gösteriyor.

Gençler Neden Gidiyor

Bu, platform için yeni olmayan ancak son yıllarda hızlanan bir problem. Hatta önümüzdeki iki yıl içinde Facebook’un genç kullanıcılarının %45 oranında düşmesi bekleniyor. Facebook’un sahip olduğu Instagram gençler arasında hala popüler ancak Snapchat ve Tiktok’a kıyasla geride kalıyor.

Bu durumun gençler arasında bir karar olduğu mu yoksa sadece ‘havalı’ statüsünü kaybetmemek için mi olduğu tartışılıyor. Gençler neden bütün akrabalarının olduğu ve sadece birkaç arkadaşının olduğu bir uygulamaya kayıt olmak istesinler ki?

Bu eğilimlerin ABD’li gençlerden geldiğini vurgulamak önemli. İngiltere ve Avrupa da benzer şekilde. Fakat platform dünyanın diğer kısımlarında gençler arasında çok popüler ve büyümeye devam ediyor. Hindistan, Endonezya ve Filipinler mobil adaptasyonu hızlandırdığı için en hızlı büyüyen bölgelerdir. Hindistan’da 18-24 yaş arası genç erkeklerin dörtte birinde Facebook bulunuyor.

Burada açık sözlü olalım. Zuckerberg’in “yeniden düzenleme” vaadindeki konuşulmayan alt metin, Batılı gençleri geri çekmek istemesidir. Şu anda, ABD ve Kanada pazarında kullanıcı başına ortalama gelir yalnızca 4.05$’ken Asya Pasifik’te 53.56$’dır.

Gelecek nesille ilgili yanlış bir saplantı

Pazarlama endüstrisi tamamen gençlere takıntılıdır. Gelecekte ürünlerini kullanacak ve satın alacak kişilerin markanızla iyi bir ilişkiye sahip olmasını sağlamak kesinlikle mantıklı olsa da, bazı sektörler aşırıya kaçıyor. Henüz bezlerinden kurtulmamış nesillerin dijital alışkanlıklarını ‘anlamak’ için milyonlarca dolar harcanıyor. Markalar, önümüzdeki on yıl boyunca harçlık alacak çocukların ‘harcama gücünden’ yararlanmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Pazarlamacılar ve büyük markalar, şüphesiz Zuckerberg’in yeniden hizalanmasının arkasındaki itici güçtür. Gençler arasında Facebook’un kullanılmaması iyi bir şekilde belgelenmiştir ve toplantılarda muhtemelen biraz utanç verici olmaya başlamıştır.

Ancak Zuckerberg, dikkatleri platformun birincil kullanıcılarından uzaklaştırarak büyük bir gelir fırsatını riske atıyor. 50 yaşın üzerindeki insanların alım gücü hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Dünyanın en zengin yaş grubu olarak bilinen “Gümüş harcama yapanlar”ın 2030 yılına kadar 15 trilyon dolar harcaması bekleniyor.

Zengin eski nesillere odaklanarak platform reklamverenler için daha da etkili bir yer haline gelebilir. Elbette, büyük markalar genç insan kitlelerini çekici bulduklarını söyleyebilirler. Ama sonuçta, parası olan yaşlı insanlar aslında bir şeyler satın alıyor; Facebook’un hizmetini kullanan 6 milyondan fazla KOBİ reklamvereninin olmasının nedenlerinden biri de budur.

Facebook Aslında Ne Yapmalı

Seçenekler konusunda Facebook yetersiz değil. Kullanıcılarının demografik dağılıma bakıldığında, çocukların babalarıyla aynı sosyal medya platformlarına kaydolmak için can atmayacaklarını kabul etmeleri en doğrusu olacaktır. Facebook’un kendisini daha basit hale getirmeye ve Reels’i istemeyen veya anlamayan yetişkinleri hedef almaya odaklanabilirler.

Kaynakların bir kısmını gençleri kovalamak için ayırmanın zararı yok ancak bunu abartırlarsa tamamen farklı bir platform ortaya çıkar. TikTok ve Snapchat’in popüler özelliklerini kopyalamaya çalışmak gençleri geri getirmeyecek. Gençler kendilerine özel alan istiyorlar.

Bu Meta’ya iki seçenek bırakıyor: Satın al yada inşaa et. Gençler için yeni bir uygulama yapmak elbette zor olsa da bir sonraki Instagram’ın ne olacağını bulmak da kolay değildir. İronik olarak, Facebook Snapchat’e 2013’te 3 milyar dolarlık bir teklifle yaklaştı, ancak kurucu Evan Spiegel bunu iki kez reddetti.

Metaverse bir cevap mı? Ebeveynler oradaysa hayır, kesinlikle değil.

Bu Yayıncılar İçin Ne Anlama Geliyor?

Kitle büyümesi için hâlâ Facebook’a güvenen yayıncılar, Zuckerberg’in hedeflerine hizmet etmezlerse, güvendikleri özelliklerin devam edeceği yanılsamasına kapılmamalılar. Son on yılın en büyük dersi, teknoloji devlerinin hiçbir sözüne güvenmemek ve kendi izleyicilerinizi oluşturmaktır. Haber sekmesi, Watch’ta video geliştirme veya başka bir şey için platformdan para alan tüm yayıncılar bunu yalnızca kısa vadeli gelir olarak görmelidir. Genç bir kitle arayan bir yayıncı iseniz onları Facebook’da bulmanız pek olası değildir.

Arda Yardımsever

Kürselleşmiş dünyanın içine doğan bir Z kuşağı. Dil bilime olan ilgisi sayesinde dünya vatandaşlığı pasaportunu doğuştan alan biri.

Arda’nın dijitaliyidir için sloganı “dijital eğer siz dünyaya açıksanız iyidir” oldu…

Mail: arda@dijitaliyidir.com

Bir cevap yazın